75 jaar bevrijding
De bevrijding is dit jaar 75 jaar geleden. We hadden diverse activiteiten georganiseerd, maar nu dit allemaal niet door kan gaan, willen we je graag online zo goed mogelijk van dienst zijn om toch stil te kunnen staan bij 75 jaar bevrijding. We hebben een aantal suggesties voor je op een rijtje gezet.
Lekker lezen
Gelukkig kan lezen altijd. Maar wat moet je dan lezen? De beste tip volgens onze collega’s is De vergelding: een dorp in tijden van oorlog van Jan Brokken. Het boek gaat over dorpelingen in de Tweede Wereldoorlog. Het boek gaat niet specifiek over de bevrijding, wel over herdenken van 75 jaar geleden. Ook Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd van Charles den Tex is ook een aanrader uit onze collectie. Op onze website kun je de collectie door struinen op zoek naar titels passend bij het thema.
Videodagboek Anne Frank
De Anne Frank Stichting heeft een YouTube-serie gemaakt waarin Anne Frank niet schrijft, maar vlogt over haar tijd in het Achterhuis. Want een 13-jarige van nu, die zou waarschijnlijk eerder filmen dan schrijven over haar leven. En het publiek van nu kijkt ook liever dan dat ze luisteren. In de vlogs neemt Anne Frank de kijkers mee in de periode 29 maart – 4 augustus 1944. Ze filmt zichzelf, vertelt hoe haar leven voor het onderduiken was en beschrijft hoe ze zich voelt. Elke maandag en donderdag komt er een nieuwe aflevering online op het account van Anne Frank.
Het geheugen
Via Het Geheugen kun je onder meer oorlogsaffiches, verzetsliteratuur en beelden van het leven in oorlogstijd en rondom de bevrijding vinden. Ook vind je er oorlogsdagboeken, documenten over het militaire leven en fotocollecties van musea.
Prentenboek voor geallieerden
Na de oorlog kunnen niet alle Canadese soldaten gelijk terug naar huis. Ze leggen contact met de Nederlandse bevolking en die zorgde voor wat vermaak in de vorm van het komische prentenboek A.B.C. for soldiers on leave. Het was gelijk een mooie manier om te kunnen communiceren met de Nederlandse bevolking aan de hand van rijmende teksten en grappige tekeningen. Het hele prentenboek is gedigitaliseerd beschikbaar.
Oranje bitter, Nederland bevrijd
Op het moment dat Nederland officieel is bevrijd – 5 mei 1945 – is er al lange tijd een bevrijdingsstrijd gaande en de hongerwinter heeft diepe sporen nagelaten. In Nederlands-Indië duurt het zelfs nog tot 15 augustus voor Japan zich ook overgeeft. De bevrijding brengt begrijpelijkerwijs niet alleen vreugde en blijdschap met zich mee. Ook verdriet, verwarring en angst voor een afrekening met het verleden spelen een rol. De Konlinklijke Bibliotheek heeft aan de hand van zes thema’s vorm gegeven aan deze periode. Je vindt onder meer foto’s, persoonlijke brieven en diverse publicaties via de knop ‘thema’s’ op de website van de Koninklijke Bibliotheek.
Ontdek de Plek
Op maandag 20 april 2020 is het wandel- en fietsnetwerk Ontdek de Plek de geopend, www.ontdekdeplek.nl. De wandel- en fietsroutes hebben als thema Hoevelaken in de oorlog. De route is aan de hand van knooppunten zelf samen te stellen. Er zijn al twee vaste routes in opgenomen. De routes komen langs interessante plekken in Hoevelaken en omgeving, waaronder een Duitse bunker aan de Weldammerlaan.
In deze bunker is een tentoonstelling te zien met de geschiedenis van de bunker. Ook draagt de Stadsdichter van Nijkerk, Bert Jurling een speciaal geschreven gedicht voor over de bunker. In verband met het coronavirus is de tentoonstelling in de bunker nog gesloten. De bunker staat aan de Weldammerlaan 9 in Hoevelaken. In de toekomst zullen er meer routes aan Ontdek de Plek worden toegevoegd.