Geluk zit in kleine dingen

Gepubliceerd op: 19 december 2023 12:25

Door Laura Koppenberg

Vroeger had ik op school een poesiealbum. Ik denk, met de kennis van nu, dat het poëzie-album zou moeten heten, maar wij noemden het poesie, naar het harige huisdier. Daar stond een gedichtje in, dat ik nog altijd kan opdreunen:

Wees bevriend met kleine dingen,
Met een mooie bloem die bloeit,
Met de vogeltjes die zingen,
Met een vlindertje dat stoeit,
Met de held’re regendruppels,
Met de blijde zonneschijn,
Wees bevriend met kleine dingen,
Dan zul jij gelukkig zijn.

Ik moet hier tegenwoordig vaak aan denken. In de wereld zijn juist hele Grote Dingen aan de hand. Oorlog, droogte, mensen die op de vlucht zijn, groeiende onvrede, energiecrisis, crisis op de woningmarkt. Het zijn Grote Problemen waar we zelf, als individu, vaak nauwelijks invloed op hebben. Het geeft me soms een gevoel van machteloosheid.

Daarom ben ik zo geraakt door dit gedichtje. Te midden van ellende biedt het troost als je schoonheid kunt zien in kleine dingen om je heen. Als je oog hebt voor dat wat de wereld mooi en de moeite waard maakt. Aan dit gedichtje zou ik dan wel de schoonheid van een mooi boek willen toevoegen. Een verhaal waar je je in kunt verliezen. Zodat je de wereld om je heen even kunt vergeten. Of zodat je juist een perspectief aangereikt krijgt, dat je nog niet eerder had. Waardoor je de dingen misschien nét even anders gaat zien. Ik zou dus willen zeggen: weesbevriend met duizend boeken. Dan zul jij gelukkig zijn.

Alle goeds voor 2024!

Laura Koppenberg
Directeur-bestuurder - Bibliotheek Gemeente Nijkerk