Hongerwinter in Nijkerk: ‘Ik ben geen held’
De jonge Nijkerkers Jan van de Mast en Henk Oostindië brachten tijdens de Hongerwinter van 1944-1945 met gevaar voor eigen leven zieken en gewonden naar noodziekenhuizen. Van de Mast wilde naderhand niets weten van de heldenstatus die hem werd toegedicht. ‘Ik deed gewoon mijn plicht’, zei hij. Ook hielpen beide mannen bij de voedselvoorziening in Nijkerk. Daarbij werkten ze samen met de jonge huisarts Dr. Henk Schreuder. Die noemde beide jongens zijn ‘witte duivels’, omdat ze volgens hem voor niets en niemand bang waren. De avonturen van Van de Mast en Schreuder staan centraal in de zevende aflevering van de podcastserie Oorlog op de Veluwe.
‘Witte Duivel’ Jan van de Mast bracht burgers door granaatvuur heen in veiligheid
In 2009, 65 jaar na dato, vertelden Schreuder en Van de Mast over hun oorlogservaringen in Nijkerk tijdens uitgebreide interviews. Die interviews dienen als basis voor de podcast over de Hongerwinter in het Veluwse stadje. Beide mannen zijn inmiddels overleden, maar als gevolg van deze interviews werden ze nog bij leven onderscheiden met de zilveren erepenning van de stad Nijkerk.
Deze podcast is de zevende aflevering van een 9-delige serie in het kader van 75 jaar bevrijding. In de podcastserie ‘Oorlog op de Veluwe’ staan persoonlijke verhalen tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal uit de gemeenten Barneveld, Ede, Ermelo, Nijkerk en Putten. De vijf Veluwse gemeenten financierde de serie samen met het Mondriaanfonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed.
Foto:
Jan van de Mast (links), Henk Oostindië en huisarts dr. Henk Schreuder bij de fietsbrancard waarmee de beide ‘witte duivels’ zieken, gewonden, zieken én een pas bevallen vrouw naar het noodziekenhuis brachten. (Foto: Cecile Schueler, collectie Museum Nijkerk).
De afleveringen zijn te beluisteren via deze link.