Media Ukkie Dagen 2024 - 10 tips voor thuis

Gepubliceerd op: 11 april 2024 09:18

In onze moderne wereld worden we omringd door digitale media. Van smartphones tot tablets en computers, we zijn constant verbonden. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze digitale wereld een bron van plezier en ontspanning blijft, vooral voor onze jongsten? Gelukkig bieden de Media Ukkie Dagen een schat aan informatie en tips om ouders en verzorgers te helpen bij het bevorderen van gezonde mediagewoonten bij jonge kinderen. Hier vind je enkele handige tips om ontspannen om te gaan met media.

Wat zijn Media Ukkie Dagen?

Media Ukkie Dagen is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid in Nederland. Het is een jaarlijks terugkerend evenement dat ouders, verzorgers, opvoeders en professionals in de kinderopvang informeert over het gebruik van media door jonge kinderen van 0 tot 6 jaar oud. Het doel is om bewustwording te creëren over mediagebruik en om praktische tips te bieden om kinderen op een veilige en verantwoorde manier te laten omgaan met media.

Tien tips voor thuis

Een van de waardevolle bronnen die de Media Ukkie Dagen bieden, is een lijst met tips voor thuis:

  1. Zet media bewust aan en weer uit. Kijk bewust een filmpje of luister muziek. Ga je wat anders doen? Zet dan de tv, tablet of radio uit. Een scherm op de achtergrond kan storend zijn.
  2. Maak duidelijke afspraken voor het hele gezin. Wanneer gebruik je media? En hoe lang? Maak hier afspraken over die voor kinderen én opvoeders gelden. Hoe vaster de routine, hoe beter.
  3. Een boekje, liedje of muziekje voor het slapengaan. Kies het juiste moment voor een schermpje. Lees voor het slapengaan een verhaaltje. Geniet van muziek of een luisterboek, of zing een liedje.
  4. Wees je bewust van je voorbeeldrol als ouder. Kinderen doen vooral wat jij doet. Wees je dus bewust van je voorbeeldrol. Laat zelf het mediagedrag zien dat je ook bij jouw kind wil zien.
  5. Denk na waarom en wanneer je een scherm inzet. Tijdens het koken kan een schermpje rust in huis brengen. Maar het betekent niet automatisch dat je kind ontspant.
  6. Beweeg met media. Denk aan meebewegen tijdens verhalen, dans- of yogafilmpjes of muziek. In beweging komen is ook goed om weer even'los' te raken van het scherm.
  7. Je kind kijkt een filmpje, jij kijkt naar je kind. Kijk hoe je kind reageert op media. Komt je ukkie echt tot rust? Zoek een alternatief als je kind bijvoorbeeld hangerig, moe of prikkelbaar wordt.
  8. Beperk het media-aanbod. Geef je ukkie niet te veel te kiezen. Dit kan zorgen voor keuzestress en ontspanning in de weg zitten. Kinderen houden van herhaling en weten wat ze kunnen verwachten.
  9. Experimenteer met mediamomenten, -lengte en -soort. Door te kiezen voor een langer, of korter mediamoment, en te variëren tussen filmpjes, muziek en boekjes, ontdek je wat je ukkie echte ontspanning oplevert.
  10. Kies voor iets anders dan een filmpje. Lees voor. Zet rustige muziek op of luister samen naar een luisterverhaal. Speel een dans-game of doe samen mee aan een yogavideo.

Door deze tips in praktijk te brengen, kun je samen met je kinderen genieten van de digitale wereld op een manier die zowel leuk als leerzaam is.

Media Ukkie Dagen biedt waardevolle inzichten en praktische tips voor ouders en verzorgers om hun jonge kinderen te begeleiden bij het gebruik van media. Door bewust om te gaan met schermtijd, het kiezen van geschikte inhoud en het stimuleren van creatief mediagebruik, kunnen we een gezonde balans vinden tussen digitale media en andere activiteiten. Laten we samen werken aan een ontspannen en verantwoorde omgang met media, zodat onze jongsten kunnen gedijen in de digitale wereld van vandaag!

10 tips voor thuis | Media Ukkie Dagen 2024