Uitverkochte lezing Manu Keirse in De Stuw Hoevelaken zet rouw in de schijnwerpers

Gepubliceerd op: 21 oktober 2024 09:45

De Stuw in Hoevelaken was vrijdagavond tot de nok toe gevuld voor de uitverkochte lezing van rouwdeskundige Manu Keirse. Onder de titel "Rouwen is Liefde" deelde Keirse zijn inzichten over rouw, een onderwerp dat iedereen vroeg of laat zal raken. De lezing, georganiseerd in samenwerking met Boekhandel Den Hertog en De Stuw, bood het publiek niet alleen een dieper begrip van rouw bij overlijden, maar ook van verlies in bredere zin, zoals bij echtscheidingen.

Rouw gaat iedereen aan

Keirse benadrukte dat rouw een universeel onderdeel van het leven is. "Iedereen krijgt ermee te maken", zei hij. Rouw is niet beperkt tot het verlies van een dierbare door overlijden; ook gebeurtenissen zoals scheidingen kunnen diepe rouw teweegbrengen. Hij riep op om deze gevoelens niet weg te stoppen, maar ze juist te erkennen en te doorleven.

Kinderen en rouw: Een cruciale boodschap

volwassenen kinderen niet proberen te beschermen door hen weg te houden van verdriet. "Als we kinderen buiten het rouwproces houden, gaan ze hun eigen conclusies trekken, en dat kan leiden tot schuldgevoelens of andere nare situaties", waarschuwde hij. Keirse gaf aan dat het juist essentieel is om kinderen bij rouw te betrekken, zodat ze leren wat verlies betekent en hoe daarmee om te gaan.

Rouw als onderdeel van het onderwijs

Keirse deed een krachtig pleidooi voor het opnemen van rouwverwerking in de lesstof op zowel basisscholen als middelbare scholen. "Rouw hoort bij het leven en zou een normaal, bespreekbaar onderwerp moeten zijn, net zoals liefde dat is", aldus Keirse. Door kinderen van jongs af aan te leren omgaan met verlies, wordt rouw minder iets om bang voor te zijn en meer iets wat we samen kunnen dragen en begrijpen.
De avond was een groot succes, met een betrokken publiek dat geraakt werd door Keirse’s woorden. Na afloop was er ruimte voor vragen en persoonlijke verhalen, waarbij velen dankbaar waren voor de herkenning en erkenning van hun eigen rouwervaringen.